Saradnja sa KfW na inovativnim projektima u oblasti OIE

Bez autora
Oct 22 2024

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa direktorom Nemačke razvojne banke (KfW) za Jugozapadnu Evropu i Tursku Klausom Milerom o uvođenju obnovljivih izvora energije (OIE) i naprednih tehnologija u sisteme daljinskog grejanja u Srbiji.

Đedović Handanović je istakla da SR Nemačka duže od dve decenije pruža snažnu podršku energetskom sektoru Srbije i prelasku na čistije izvore energije.

Nemačka razvojna banka KfW ima važnu ulogu kao partner u realizaciji brojnih projekata, navela je ona i podsetila na to da su u saradnji sa ovom finansijskom institucijom u prvoj fazi izgrađene nove toplane na biomasu u Malom Zvorniku, Priboju, Novom Pazaru i Majdanpeku.

U drugoj fazi, vrednoj 32 miliona evra, u narednih nekoliko godina još pet toplana preći će na korišćenje obnovljivih izvora energije umesto fosilnih goriva, što je veoma važno za zaštitu životne sredine, objasnila je ministarka.

Prema njenim rečima, kroz saradnju sa KfW-om radiće se i na uvođenju solarne energije i izgradnji baterijskih skladišta u toplanama.

Miler je izrazio interesovanje KfW-a za investicije u inovativne projekte u oblasti OIE, poput zelenog vodonika, kroz potencijalni pilot projekat, a u saradnji sa privatnim sektorom, koji bi otvorio vrata za nove investicije u vodoničnu infrastrukturu u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik